Tabákové druhy

Virginia, Je to světlý, uměle sušený tabák, který dnes tvoří skoro dvě třetiny cel­kové světové produkce. Je pěstován především v USA, přirozeně ve Virginii, ale ta­ké v Carolině a Georgii, Argentina a Zimbabwe dodává Virginii v téměř stejné kvalitě jako USA. Světlá Virginia při kouření dává příjemnou sladkost a lehce kou­řovou příchuť, proto je přidávána do mnoha dýmkových tabáků nebo často tvo­ří jejich hlavní složku.

Burley. Je to světlý tabák sušený přírodním vzduchem, který je především pě­stován v Tennessee, Kentucky a Ohiu, Má extrémně jemnou chuť a téměř nepo­zorovatelné vlastní aroma. Vzhledem k těmto svým vlastnostem dobře absorbu­je aromatické substance a sám ani při velkých dávkách nepálí na jazyku a patře. Je výrobci dýmkových tabáků velmi ceněn.

Orientální tabáky. Jsou to světlé, na slunci sušené tabáky, které jsou pěstovány v oblasti Středozemního a Černého moře. Listy jsou pod­statně menší než u ostatních dru­hů, často nejsou sklízeny jednotlivé listy, ale rovnou celé rostliny. Orientální tabáky se přidávají do velkého množství směsí, protože svou lehkostí a jemností zmírňují palčivost mnoha jiných tabáků.

Latakia. Je to tmavý tabák, který je pěstován v Sýrii a nově také na Kypru a v Libanonu. Není sušen, ale po dobu více měsíců uzen nad ohněm z dubového nebo borovi­cového dřeva. Proto obsahuje ve svém aroma typický kouřový rys, který předává vedle své charakte­ristické kořeněné příchuti mnoha směsím, především anglickým.

Perique. Je to vzácný tabák, který se pěstuje výhradně v americkém státě Louisiana. Své těžké sladké aroma získává lisováním a následnou fermentací ve zvláštním „nálevu" s přísadami podle utajovaných receptů. Tento dosti drahý ta­bák dodává směsím, do kterých je přidáván jen v malém množství, jemné o-vocné aroma.

Kentucky. Je to tmavý těžký tabák, který je pěstován ve stejnojmenném státě USA, dále v Tennessee, Kanadě, Itálii a Malawi. Je vyuzován nad ohněm z hiko-rového, dubového nebo javorového dřeva.

Cavendish. Je to společné označení pro tabáky, které jsou ochuceny cukrem, javorovým sirupem nebo rumem a pak v určitých časových úsecích vícenásob­ně zahřívány a lisovány, aby získaly svou tmavou barvu. Tímto procesem získají bohaté aroma a jemnou hořlavost, tedy vlastnosti, které přinášejí do směsí s ji­nými tabáky.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení