Historie doutníků

Historie doutníků

Již dlouho předtím, než Kolumbus přistál v Americe, Mayští Indiáni ve střední Americe kouřili tabák. Jednak to dělali pro své potěšení, a jednak to tvořilo součást jejich náboženských rituálů. Jejich výraz pro kouření, sikar, byl základem pro vznik španělského slova cigarro, ze kterého později vzniklo slovo cigar (doutník)..
 

28 října roku 1492 přijel Kolumbus z Kuby, přistál na pobřeží a našel Indiány, jak kouří tabák – nejčastěji srolovaný v listech rostlin. Během několika následujících let Kolumbus a další objevitelé postupně kolonizovali Nový svět, díky čemuž objevovali kmeny od Mexika až po severní Ameriku, které také brali kouření jako součást svého každodenního života.

doutniky_1

Tito objevitelé přinesli tabák do starého světa a kouření tak postupně získávalo oblibu mezi Francouzi, Španěly, Portugaly a později i Brity. Byli to Španělé, kteří, v kontaktu s Indiány Taino, poprvé kouřili to, čemu říkáme doutník.

V Novém světě si mezitím farmáři uvědomili, že díky poptávce po tabáku by si mohli vydělat velké peníze, kdyby jej pěstovali. V tom čase se tedy začaly objevovat rozlehlé tabákové plantáže od Virginie až po Karibik.


V roce 1762 se Britové pokusili vybojovat Kubu od Španělů, ale prohráli. Přesto jeden z britských vojáků, Israel Putnam, přinesl semena kubánského tabáku to Nové Anglie. Byl to krok, který odstartoval historii pěstování tabáku Connecticut.

Po revoluci v Americe vyrostly v nově formovaných Spojených státech tucty doutníkových továren. Během 19. století se pak doutníky staly velmi populárními. Ikony, jako například Ulysses S. Grant, nevycházely ven bez jejich každodenního doutníku. Mark Twain zase doutníky vychvaloval ve svých dílech.

Některé z nejlepších doutníků přesto přišly z Kuby, kde se začaly doutníky balit po výnosu krále Ferdinanda VII. v roce 1821. Úzký vztah ostrova vůči tabáku sahá ještě před Kolumba, takže bylo nanejvýš vhodné, že když byl Kubánský revolucionář José Martí tak zoufalý ze Španělské nadvlády na konci 19. století, zabalil příkaz k útoku právě do doutníku.

doutniky_2

Láska celého světa vůči doutníkům rychle rostla i během 20. století. Uvedení nových strojově balených doutníků na trh v roce 1920 způsobilo obrovský pokles ruční výroby, která v roce 1950 klesla z 90 % na pouhá 2 %.

Kouření doutníků zaznamenalo jednu výraznou změnu na začátku roku 1962, kdy prezident John F. Kennedy, jeden z nejslavnějších kuřáků doutníků toho století, uvrhl embargo na Kubu, kterou v té době vedl Fidel Castro – další známý kuřák doutníků. Jakmile Castro získal moc díky revoluci v roce 1959 a přijal Sovětský svaz jako svého sponzora, zhoršily se vztahy mezi těmito dvěma národy natolik, až to vypadalo na válku.
 
Přesto, než Kennedy podepsal 7. února příkaz k embargu, poslal svého tiskového mluvčího, Pierra Salingerera, aby vyhledal po celém Washingtonu D.C. všechny petit corony H. Upmanna. Až poté, co Salinger posbíral 1 200 těchto doutníků, podepsal Kennedy embargo.

 

doutniky_3

Embargo platí ve Spojených státech až dodnes, občané USA tedy musí hledat doutníky z Dominikánské republiky, Hondurasu, Nicaraguy, Mexika a z dalších zemí. Mnoho výrobců doutníků, kteří byli Castrem posláni do exilu, se usadilo v těchto zemích, kde obnovilo svou výrobu za použití svých starých dovedností.

90. léta znamenala pro doutníky znovuobjevení, což vedlo k tomu, že se začaly vydávat magazíny o doutnících, které zaplnily regály všech trafik v mnoha zemích. Doutníky se také dostaly do středu zájmu jiných médií.

Mix všech těchto faktorů s nárůstem světového bohatství, a voila! Okolo roku 1997 bylo do Spojených států importováno přes 400 miliónů prvotřídních doutníků. V Karibiku byly založeny stovky nových továren na doutníky, které produkovaly své vlastní značky, ale ztrácely se stejně rychle, jako se objevily.

Když se trh zaplavil horšími produkty, tak se prodej prvotřídních doutníků po roce 1998 na chvíli pozastavil. Ale společnost Consolidated Cigar, která se později stala společností Altadis U.S.A., se zaměřila na kvalitu, díky čemu nejenže přežila, ale prosperovala i navzdory úpadku. Stále zde byli kuřáci, kteří zůstali věrní své lásce k doutníkům, a okolo roku 2007 se import opět zvedl na téměř 300 miliónů prvotřídních doutníků.

Pokud tedy historie něco ukázala, pak to, že láska k dobrému kouření přestojí vše.