Skladování a údržba doutníků

Skladování a údržba doutníků

Základní pravidlo zní: Zacházejte s doutníky vždy tak, abyste je nepoškodili. Ručně dělané doutníky, „long fillery“, se vyrábějí v zemích s velmi vysokým procentem vlhkosti. Proto je třeba je skladovat ve stejném prostředí, ve kterém byly vyrobeny. Vlhké doutníky skladujeme ve vlhkosti 70-75% a při pokojové teplotě (přibližně 21 stupňů Celsia)- Doutníky, které se uchovávají při správné teplotě a vlhkosti vydrží i několik desítek let. Pokud doutník necháme volně ležet na evropském vzduchu bez toho, aniž bychom se starali o odpovídající vlhkost, doutník nám vyschne a popraská. Vzhledem k tomu, že vlhký doutník je tvořen celými smotanými tabákovými listy, zbude nám z dosti drahého doutníku suchá hrst tabáku.

skladovani_a_udrzba_doutniku_1

Ke zvlhčování doutníku nám poslouží tzv. humidor. Nejrozšířenějším tvarem je dřevěná krabice s těžkým víkem. Ale humidor může být i plastový, keramický, skleněný. Každý humidor musí mít zvlhčovací zařízení. U běžného typu je jím savá houbička, chráněná plastovou mřížkou. Většina humidorů je opatřena vlhkoměrem. Z estetického hlediska se používají vlhkoměry klasické ve tvaru hodin, ale přesnější jsou digitální vlhkoměry. Dříve, než doutníky vložíme do humidoru, musíme jej zavlhčit. Do zvlhčovače nalijeme destilovanou vodu spolu s několika kapkami antibakteriální tekutiny (podle velikosti zvlhčovače). Na našem trhu se prodává antibakteriální tekutina značky Savinelli. Tekutina zabraňuje tvorbě bakterií a současně snižuje odpařování. U dřevěného humidoru zavlhčíme stěny utěrkou namočenou do destilované vody. Jakmile vlhkost na vlhkoměru stoupne na 70%, můžeme do zavlhčeného humidoru vložit doutníky.

skladovani_a_udrzba_doutniku_2

* Doutníky pravidelně kontrolujeme a humidor větráme, aby docházelo k cirkulaci vzduchu a doutníky nám nezatuchaly. Podle potřeby doplníme destilovanou vodu, či naopak necháme humidor chvíli otevřený.
* Pokud si nejsme jisti správným zvlčením, můžeme si udělat rychlý test. Dvěma prsty stlačíme konec doutníku a pokud se pružně vrací, má doutník správnou vlhkost.

skladovani_a_udrzba_doutniku_3

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení