Jak kouřit doutník ?

 Jak kouříte doutník? Může se vám to zdát jako dost hloupá otázka, ale možná budete překvapeni, když zjistíte, že většina milovníků doutníků je nekouří tak, aby si mohli opravdu na sto procent vychutnat jejich příchutě a plný potenciál. Pro opravdového milovníka je vychutnávání doutníku stejně složitým procesem, jakým je pro znalce ochutnávání vína. Pojďme tedy nyní společně probrat téma správného kouření doutníků. Klíčem k vychutnání opravdu všech chutí dobrého ručně vyrobeného doutníku je správný tah. Je nutné, aby se vám na patro dostalo dostatečné množství kouře, protože jen tak si můžete vychutnat veškeré chuťové nuance, jež tabák nabízí. I přesto, že v naprosté většině případů má každý svůj vlastní systém, existuje poměrně často používaná metoda, tzv. „metoda 1-2-3“. Při aplikování tohoto postupu popotáhnete vždy třikrát – první dvě vdechnutí jsou krátká a silná a třetí je dlouhé a hluboké. Díky této technice totiž rychle nažhavíte oleje na konci doutníku (tedy na jeho zapáleném konci) a pak je potáhnete na patro. Zapamatujte si však, že nikdy během celého procesu by se kouř neměl dostat až do plic.

Druhou fází je použití vašich úst k tomu, abyste předběžně roztřídili všechny příchutě. Ve vašich ústech totiž nemá kouř žádnou rozpoznatelnou chuť, ale spíše stimuluje specifické oblasti na patře, které pomáhají rozlišovat chutě na různých částech jazyka. Tyto části jazyka rozpoznávají základní chutě – hořkou (zadní část jazyka uprostřed), kyselou (zadní část po stranách), slanou (přední část po stranách) a sladkou (špička jazyka). Dobře vyvážený doutník bude stimulovat všechny tyto části rovnoměrně. Abyste tomuto procesu napomohli, nadměte tváře, abyste tak uvolnili prostor kouři, který naplní celá vaše ústa.

Nyní si popíšeme trochu obtížnější krok, jedná se o využití nosu. Tento krok je velmi často přehlížen, přitom je zásadní, co se kouření a chuťového zážitku týče. Zatímco ústa jsou podstatná při rozpoznávání vyváženosti chutě, nos slouží každému znalci k tomu, aby pomocí něj ucítil specifická aromata jako například dřevo, kůži, rašelinu, koření atd. Poté, co jste nechali kouř krásně rozplynout v ústech, natáhněte jej více dozadu do krku (někdy je nutné polknout) a jemně vyfoukněte jeho část skrz nos. Tento krok je poměrně těžký na naučení a vyžaduje hodně praxe. Když začínáte, je klíčové, abyste nosem vyfoukli zhruba jen 10% kouře, a zbytek aby šel přes ústa. Postupně, jak se budete učit, můžete začít zvyšovat poměr, dokud se nedostanete na stejný objem kouře vypouštěného ústy a nosem (tedy 50 na 50). Vyfukování skrz nos je hodně důležité, protože právě v nose se nachází většina receptorů chutí a aromat. Ve skutečnosti se v nose rozpoznává 80 až 90 procent celkové chuti doutníku.

A co nyní? Možná jste si právě přečetli tento článek a uvědomili si, že jste celou tu dobu dělali všechno špatně. Autor tohoto článku si tuto skutečnost uvědomil před několika lety, když potkal Hendrika Kelnera pracujícího pro značku Davidoff, který jej naučil hodně o vychutnávání tabáku. Poté, co začal používat i nos, mu všechno, co zkusil, chutnalo jinak. Některé z jeho oblíbených kousků najednou nebyly až tak výjimečné, jak si předtím myslel, a jiné doutníky, které zase nijak moc nemusel, se postupně staly jeho favority. Postupné učení těch správných technik není nic, čeho byste se měli obávat. Ať už začínáte nebo chcete tuto změnu udělat po mnoha letech zkušeností, můžete si být jistí, že pomocí těch správných postupů si jen zvýšíte vychutnání a ocenění všech doutníků.