Doutníky Maduro

Doutníky Maduro

Maduro je zřejmě nejvíce přehlíženým tabákem, což je velká škoda. Postupně si ale získává ve světě své příznivce, jelikož výrobci doutníků do svých řad přidávají více tmavých a více olejnatých směsí. Maduro si během posledních 15 let získal nepříliš pochvalnou reputaci, především díky mylným představám, které o něm šířili fanoušci doutníků. O doutnících maduro se totiž říkalo, že jsou hodně silné, avšak opak je pravdou.

Maduro můžeme doslova přeložit ze španělštiny jako „zralý“ a nejedná se o určitý druh tabáku, ale spíše o popis procesu, kterým se dá tabák zpracovat. Během tohoto procesu se pomocí dlouhé fermentace z listů tabáku získává přebytečný cukr. Tento proces je zdlouhavý, vyprodukuje se při něm hodně tepla a tabákové listy se během něj přirozeně zabarví do nádherného tmavého odstínu s olejnatou texturou. Když se proces provede správně, získá díky němu obalový list maduro nasládlou chuť, kterou můžeme vnímat v ústech stejně jako v kouři.

Ne všechny obalové listy jsou ovšem vhodné pro tento proces, protože aby list vydržel extrémní podmínky, jimž je během fermentace vystaven, musí být opravdu hodně odolný. Kvůli tomu se jako obalové listy maduro nejčastěji používají širokolisté odrůdy tabáků Habano.

Mylné představy o doutnících maduro, které hlásaly, že tyto doutníky jsou příliš silné, se objevily v 90. letech během velkého boomu doutníků. Během tohoto boomu se stalo, že poptávka převýšila nabídku. Proto bylo nanejvýš potřeba co nejvíce popohnat výrobu a zásobovat trh pravidelně vším, čím bylo potřeba. Někteří výrobci tak neměli trpělivost čekat několik let, které jsou nutné k tomu, aby se z tabákových listů staly přirozenou cestou listy maduro, a tak se mnoho z nich uchýlilo k barvení tabáku, který tak připomínal plně fermentovaný list maduro. Protože však tento tabák nebyl plně fermentovaný, často se jeho chuť popisovala jako silná, výrazná, ostrá a v chuti trochu hořká. Na trhu se v té době objevila tak velká nabídka tohoto tabáku se syrovou chutí, že si lidé začali jeho vlastnosti spojovat se všemi tmavými doutníky.

Obalový list maduro je v současné době tak kvalitní jako nebyl nikdy předtím. Vysoké nároky zákazníků donutily továrny, aby prováděly proces správně a aby nechaly všechen tabák zfermentovat přirozenou cestou, což je důvod, proč se nyní mnoho znalců vrací zpět ke sladkým a chuťově plným doutníkům baleným v listu maduro.