Benni Jorgensen

Mnozí jistě už někdy kouřili dýmku od Benniho Jørgensena bez toho, aniž by měli nejmenší tušení, že ji vyrobil právě on. Celých dvacet let totiž vyřezával dýmky pro obchod W. Ø. Larsen, ale všechny dýmky, které se tam prodávaly, byly označeny jménem obchodu, takže zákazník nikdy nevěděl, kdo danou dýmku vlastně vyrobil. Takže pokud vlastníte dýmku Larsen, je dost možné, že máte právě jednu z těch, jež vyrobil Benni.

Benni Jørgensen (narozen roku 1955) dlouho pracoval jako tesař, jenže v roce 1980 si během nehody vážně poranil záda, a když se léčil, jeho lékař mu doporučil, aby se nevracel do své předchozí fyzicky náročné práce, která zahrnovala třeba i stavění domů. Jeho šéf v práci měl ale velkou zálibu v dýmkách a ukázal Bennimu jeden kousek, který si vlastnoručně vyrobil. Benni se začal o vyřezávání dýmek zajímat a pomyslel si, že by také mohl takovou dýmku vyrobit, buď stejně kvalitní, nebo dokonce ještě kvalitnější. Benni a jeho bývalý šéf se tedy rozhodli, že si společně pořídí potřebné přístroje a vybavení společně.

Dlouhé období s W. Ø. Larsenem

Benni žije v jižní části ostrova Zealand a v jistém čase se tam nacházela i dílna Teddyho Knudsena. Benni jednou Teddyho navštívil a odkoupil od něj kořen vřesovce a několik dalších nutností potřebných pro výrobu dýmek. Teddy mu také dával mnoho cenných rad. Teddy si zřejmě brzy všiml Benniho talentu, protože mu už o jednom roce doporučil, ať se uchází o místo výrobce dýmek pro W. Ø. Larsena. V té době totiž už Larsen neměl žádnou vlastní dílnu, ale najímal si různé výrobce, aby pro něj vyřezávali své vlastní dýmky. Benni byl na toto místo přijat, i když ze začátku ještě vyrábě dýmky společně s Teddym.

Tak začalo jedno dlouhé období Benniho života, protože s výrobou pro Larsena strávil následujících dvacet let. Nevýhoda takové dohody je především to, že umělec je v naprosté anonymitě, ale Bennimu to nevadilo. Neměl zájem být vidět, stačilo mu jen pouhé vědomí, že si zákazníci cení jeho produktů.

Ale v únoru roku 2005 se musel obchod W. Ø. Larsen – nejznámější obchod s dýmkami v Dánsku založený v roce 1864 – nadobro zavřít. Benni tedy musel začít prodávat své dýmky sám. pro většinu kuřáků dýmek a sběratelů byl sice neznámý, ale uvnitř obchodních kruhů se moc dobře vědělo, jak je nadaný, a tak neměl žádné problémy se sháněním kupců pro své výrobky.

Návštěva Číny
Na začátku tohoto století si Benni postavil nový dům v malé vesnici Præsto v jižní části ostrova Zealand. Oddělená venkovní budova mu přitom slouží jako dílna. Za domem se pak nachází zahrada, která je opravdu nesmírně nádherná a kouzelná. Je tam malý rybníček s rybkami – Benni říká, že to jsou kapři – dále bazén a velké množství květin a bylin. Měl bych ho někdy navštívit i v létě, ale i během šedých dní v listopadu byla jeho zahrada krásná.

Benni každý rok vyrobí zhruba 200 dýmek. Říká, že jeho cílem je vyrobit každý den jednu dýmku, ale ne vždy se mu podaří tento cíl splnit. Většina Benniho výrobků se prodává v Číně. V roce 2008 se tam vypravil kvůli obchodům a povedlo se mu získat několik důležitých kontaktů. Některé jeho dýmky se ale prodávají i v Dánsku, Itálii nebo ve Spojených státech.

Dýmky se symbolem labutě
Benni své dýmky často pískuje, protože zjistil, že o tyto jeho produkty je největší zájem. Pískování provádí na svém vlastním přístroji a používá přitom velmi jemný písek. Benni mi vysvětlil, že vyrobit tímto způsobem dýmku trvá poměrně dlouho, ale vzhledem k úžasným výsledkům za použití jemného písku je ochoten strávit s tímto krokem výroby tolik času, kolik je jen třeba.

Benniho dýmky bývají označovány jeho křestním jménem a nápisy Handmade a Made in Denmark. Hladké dýmky pak mívají čísla od 1 do 3 (číslo 3 je určené nejkvalitnějším kouskům) a pískované dýmky bývají číslované buď 1, nebo 2. Ty nejlepší dýmky, jak hladké, tak pískované, pak ještě navíc mají značku labutě. Pískované a hladké dýmky se liší i svými náustky. Hladké dýmky mají náustky z ebonitu a pískované z akrylu, ale Benni je ochoten náustky vyměnit, pokud si to zákazník přeje. Někdy na výrobu náustku použije i cumberland či umělý jantar a v některých ojedinělých případech pracuje dokonce i s přírodním jantarem.

Během mé návštěvy za námi přišel na kus řeči ještě jeden další talentovaný výrobce dýmek, a sice Lasse Skovgaard, Benniho syn, jehož dílna se nachází jen pět minut cesty autem od Benniho domu. Lasseho jsem naposledy navštívil před půl rokem a bylo moc příjemné znovu se s ním potkat. Benni nám donesl kávu a sendviče a společně jsme si pak začali povídat o dýmkách, o materiálech a o jiných věcech spojených s výrobou dýmek. Během krátké doby mezi námi vznikla příjemná uvolněná atmosféra, kterou v dnešní uspěchané době tak málokdy zažijeme, ale se kterou se tak často setkávám při návštěvě jiných výrobců.