Náustek jde špatně nasadit do dýmky

Narazili jste na to, že je čep je v troubeli těsnější než by Vám vyhovovalo a náustek při vsazování do troubele klade odpor ? Nenasazujte náustek násilím, můžete ho ukroutit a oprava čepu vyžaduje odborný servisní zásah.
U kouřené dýmky to může být způsobeno roztažením čepu teplem při horkém kouření dýmky, nebo nečistotou uvnitř troubele. Pokud je velká těsnost způsobená nečistotou, postačí vyčistit vnitřek troubele a čep by měl jít opět hladce zasunout na své místo v troubeli. Pokud je čep roztažený teplem, nebo je těsnější již z výroby pak zkuste následující postupy. První postup je u menší těsnosti, kdy stačí vytvořit kluzký povrch na čepu, druhý postup vyzkoušejte u větší těsnosti kdy nepomůže první postup.

 

Při menší těsnosti čepu postačí obyčejná tužka s měkkou grafitovou tuhou. Tuhu naneste po celém obvodu čepu a zkuste náustek vložit do troubele dýmky. Pozvolným a opatrným otáčivým nasazováním náustku se tuha z čepu přenese na vnitřní plochu otvoru pro čep v troubeli a vytvoří navzájem kluznou vrstvu.

 

uprava_cepu_grafitem

Při větší těsnosti čepu může pomoci druhý postup, který sice zvládnete v domácích podmínkách ale vyžaduje opatrnost. Celé kouzlo spočívá v tom, že ostrým nožem pohybem od náustku k sobě seškrabáváte tenkou vrstvičku z čepu. Postupujete stejným způsobem jako když se škrábou nové brambory. Tento postup je potřeba dělat rovnoměrně po celém obvodu čepu a raději menší vrstvička vícekrát dokola. Po každé když tento postup aplikujete po celém obvodu čepu, zkuste jej zasadit do troubele. Pokud je čep stále těsný můžete postup opakovat. Pozor na tloušťku stěny čepu abyste ji příliš neztenčili.

uprava_cepu_nozem

Pokud je i nadále čep těsný, nebo si na tento postup netroufáte raději navštivte odborníka na dýmky.