Tabákové oblasti

Tabákové oblasti

Dominikánská republika  
dominikanska_republika_vlajka
Dominikánská republika je hlavním producentem kvalitního tabáku. Hlavní oblastí pro pěstování tabáku je Cibao River Valley ležící v severní části země blízko města Santiago.
   
Connecticut Valley  
connecticut_valley_vlajka Connecticut Valley je hlavním zdrojem některých světově nejvyhlášenějších tabáků. Zlatě zbarvený obalový list je vysoce ceněný a vyžadovaný mnoha výrobci i znalci doutníků. Connecticut Shade, který pochází z kubánských semen druhu Hazelwood, se pěstuje ve stínu pod velkými stany, které chrání jeho křehké listy. Z této oblasti pochází i Connecticut Broad Leaf. Tento obalový list se pěstuje na slunci a je o něco hrubší, tmavší a má sladší chuť.
   
Indonésie  
indonesie_vlajka Indonésii se povedlo získat výbornou reputaci díky svému tabáku, který se používá na obalové listy. Tabák je tmavý, chutný a přirozeně křehký. V posledních letech se začal pěstovat speciální druh semen Java zkřížený s tabákem Connecticut. Při pěstování se dává důraz především na proces fermentace –to aby se docílilo plného, chuťově výrazného a dobře hořícího obalového a vázacího listu. Pěstuje se ve stínu a obvykle se označuje zkratkou TBN.
   
Mexiko  
mexico_vlajka Mnoho mexických doutníků se vyrábí z tabáku, který vyrostl přímo v Mexiku. Údolí San Andreas je světově proslulou oblastí, ze které pochází množství tabáků pěstovaných na slunci ze semen ze Sumatry, kterým se říká Mexican Sumatra. Tento typ tabáků se používá jako obalový list. Tmavý tabák, používaný pro dlouhé náplně a jako vázací list, se také pěstuje v této oblasti. Je to vůbec nejlépe hořící tabák, který dává doutníku osobitě sladkou, štiplavou a lehkou strukturu. Mexické obalové listy se často používají jako obalové listy Maduro.
   
Nikaragua  
nikaragua_vlajka Říká se, že výrazný nikaragujský tabák plné chuti pěstovaný v optimálním klimatu a půdě dané oblasti, konkuruje i těm nejlepším tabákům z Kuby. V Nikaragui jsou tři hlavní oblasti pro pěstování tabáku. Esteli produkuje tabák plné chuti, Jalapa je o něco sladší a Condega se řadí někam mezi dvě zmíněné.
   
Kamerun  
kamerun_vlajka Tato západoafrická země je známá pro svůj vysoce kvalitní obalový list, který je neutrální ve svém charakteru. Tento tabák je ideální pro doutníky s chuťově výraznou náplní. V poslední době se dostupnost kamerunského tabáku poněkud zhoršila – kvůli špatnému počasí a politickému klimatu. Mezi doutníkovými znalci ale tento list zůstává stále oblíbený.
   
Ekvádor  
ekvador_vlajka V Ekvádoru se většina tabáku pěstuje ze semen z Connecticutu a ze Sumatry. Ekvádorské tabáky bývají jemnější než ty, které se pěstují přímo v Connecticutu nebo na Sumatře. Pěstitelé produkují jak náplně, tak obalové listy, které se pěstují ve stínu i na slunci.
   
Honduras  
honduras_vlajka Honduras produkuje kvalitní tabáky pocházející ze semen z Kuby a z Connecticutu, oba dva druhy mají plné tělo a výraznou, kořeněnou příchuť s opojným aromatem. Tabák pěstovaný ze semen z Connecticutu se pěstuje ve stínu v Hondurasu a je podobný tabáku, který se pěstuje ve stínu přímo v Connecticutu.
   
Brazílie  
brazilie_vlajka Tabák z Brazílie je většinou tmavší, bohatý, jemný a s mírně nasládlou chutí. Po fermentaci získává brazilský tabák temně hnědou barvu.
   
Kuba  
kuba_vlajka Kubánský tabák je považován za jeden z nejlepších tabáků na světě. Nejznámější oblastí pro pěstování tabáku je legendární Vuelta Abajo v provincii Pinar del Rio v západní části země. Kvůli americkému embargu se od roku 1963 nepoužívá tabák z Kuby na výrobu doutníků ve Spojených státech.