Čištění dýmky

Čištění dýmky
Pokud chceme, aby nám dýmky dobře sloužily, je potřeba se o ně náležitě starat. Dýmku bychom měli kouřit s jednou dávkou tabáku, nedocpávat dalším tabákem v průběhu kouření. Po dokouření dýmku vyčistíme a necháme odpočinout. Čištění dýmky po každém kouření má zásadní důvod. Tabák při hoření uvolňuje močku, která se po dokouření nachází jak v hlavičce dýmky tak v troubeli a náustku. Pokud dýmku po dokouření nevyčistíme, močka se vsákne do dýmky a uschne na stěnách kouřového kanálku. Dýmka rozhodně nebude vonět a další kouření bude mít nevalnou chuť. Jednoduchý postup čištění dýmky popisujeme v následujících bodech. 

1) Dýmku necháme vychladnout, než začneme uvolňovat náustek. Čep, do kterého vkládáme filtr, může být teplem roztažený a mohli bychom jej ukroutit.
2) Pokud dokouříme dýmku úplně do dna a zbyde nám na dně trochu popela, můžeme jej rozprostřít po dně hlavičky, močka se tak do něj vsákne.
3) Dýmku rozděláváme pomalým otáčením náustku jedním směrem. Případný odpor při otáčení překonáváme opatrně, abychom neukroutili čep. Náustek taktéž neuvolňujeme otáčením tam a zpět, opět bychom mohli ukroutit čep.

cisteni_dymky_001

4) Filtr, pokud kouříte dýmku s filtrem, můžete vyměnit, nebo podle míry znečištění použít pro další kouření. Někteří kuřáci dýmky použijí filtr i třikrát. Aby poznali kolikrát jej již použili, vždy otočí náustek dýmky nejdřív doleva, pak doprava a pak jej nastaví rovně. Pokud si berou ze stojánku dýmku, která má náustek rovně, je to signál, že filtr je potřeba vyměnit. Doporučujeme vyměnit filtr po každém kouření. Pokud používáme filtry do dýmky, které mají na jedné straně plastovou záslepku, vkládáme jej vždy plastovým koncem do náustku.

cisteni_dymky_02

5) Po vytažení filtru z čepu použijeme pro další fázi čištění čističe do dýmky. Čističe se dodávají v různých provedení. Čističe kónické Mostex mají tři barvy. Barvami se rozlišuje hustota čističů. U více znečištěné dýmky použijeme hrubší Čističe Peterson Bristle, nebo čističe Vauen modré, které mají vpletený drátek. Pro dýmky s dlouhým náustkem použijeme čističe Vauen 50*30.
Tenčí část čističe použijeme na náustek.

cisteni_dymky_03

Silnější část čističe použijeme na vyčištění kanálku v troubeli až do hlavičky dýmky.

cisteni_dymky_04

6) Čističem jsme ošetřili prostor kanálku v náustku a v troubeli. Teď je potřeba vyčistit stěny čepu a troubele. K tomu můžeme použít nearomatizovaný papírový kapesník.

cisteni_dymky_05

Kapesník stočíme do ruličky a vyčistíme  jednou stranou kapesníku krouživým pohybem čep.

cisteni_dymky_06

Druhou stranou kapesníku troubel dýmky

cisteni_dymky_07

7) K vyčištění tabákové komory můžeme použít stejný kapesník, který jsme použili na vnitřek čepu a troubele. Kapesník rozděláme, špinavé konce od předchozího čištění zahneme dovnitř a složíme jej na velikost průměru tabákové komory.

cisteni_dymky_08

8) Po vyčištění dýmku vložte do stojánku a nechte ji cca 24 hodin odpočinout.

cisteni_dymky_09
cisteni_dymky