Ser Jacopo

Dýmkařská škola Pesaro
Výraznou postavou tak zvané dýmkařské školy v Pesaru je Giancarlo Guidi. Na počátku experimentoval s tvarem, především jej lákaly volné tvary. Jeho experimentální tvary dýmek byly někdy na hranici s užitkovou hodnotou. S přibývajícími léty se zaměřil nejen na estetickou stránku při výrobě dýmky, ale i na dokonalou funkčnost a chuť dřeva při kouření tabáku. Giancarlo Guidi je spojovacím článkem mezi výrobci dýmek v této oblasti. Sám pracoval a spoluzakládal firmu Mastro de Paja. V šedesátých a sedmdesátých letech se právě zde vytvořila skupina místních výrobců dýmek, kteří později vytvořily další značky jako například Il Ceppo či Don Carlos.
Roku 1982 se však Giancarlo nepohodl založil svoufirmu Ser Jacopo, kterou pojmenoval po svém zemřelém synovi „Sir Jacopo“ a s firmou Mastro de Paja se rozloučil.
Italské dýmky s názvem Ser Jacopo patří mezi opravdové skvosty. Všechny dýmky z této drobné dílny mají téměř všechna superlativa. Nejenže mají nádherné dřevo, výbornou povrchovou úpravu a skvělé kuřácké vlastnosti. Mají i něco navíc. Nápad, svoje charisma. Majitel a tvůrce Giancarlo Guidi je nadšeným milovníkem renesance, sečtělým člověkem, který má velký cit pro materiál, a to především pro briar. Každý rok se Gaincarlo snaží přinést na svět nějakou neotřelou a inovátorskou novinku. Loňský rok se nesl ve znamení Leonarda da Vinciho. Podle něj pojmenoval Giancarlo svou dýmku Leonardo. Tato dýmka svým principem poukazuje na stejný kuřácký systém, který vymyslel Leonardo da Vinci roku 1510 pro francouzského krále Ludvíka XII. Dýmka má zvláštní ochlazovací rýhu v hlavičce dýmky, která je skryta zdařilým stříbrným kováním. Cirkulací vzduchu se dýmka ochlazuje. Rozdíl mezi Leonardovým návrhem a návrhem Ser Jacopa je v materiálu. Ta současná dýmka je z prvotřídního briaru, zatímco Leonardova dýmka byla navržena z terakoty. Co připraví Giancarlo letos pro své příznivce? Musíme se nechat překvapit.
Dýmky z oblasti Pesara jsou dalo by se říci neoklasické. Vychází sice z klasických tvarů jako je billiard, dublin či buldog, ale jsou přetvořeny do nové a originální podoby. Tvary se většinou přizpůsobují plamenům dřeva či tak zvaným pavím očím ve dřevě. Jedním z určujících faktorů je dokonalost dřeva. Dýmky mají velmi silné dekorativní prvky mezi troubelí a náustkem. Většinou se používá masivní stříbro, které je dekorativně zdobené florálními či ornamentálními motivy. Dýmky z oblasti Pesara představují ten nejlepší italský design, jsou dokonale italské, ale současně novátorské a svým způsobem i moderní. Při tom si zachovávají dokonalé užitkové vlastnosti při kouření. Nejeden kuřák dýmky vám potvrdí, že kouřit z italské originální dýmky je o třídu lepší, než je kouření z dýmky, která byla vyrobena strojově. Dýmky z této oblasti mají společnou také povrchovou úpravu, nejcennější dýmky s nejkvalitnějším dřevem se nechávají zcela přírodní, jsou pouze jemně voskovány tak, aby vynikla krása dřeva. Mluvíme o povrchové úpravě „naturele“.
Mezi pravověrnými kuřáky dýmek snad nenajdete žádného, který by neměl rád italské dýmky. Právě naopak. Je těžké italské dýmky nemilovat.
Podrobnější informace jednotlivých dýmkařů najdete také na internetu. Ti, jejichž výrobky se prodávají i na českém trhu jsou uvedeny na webových stránkách firmy Mostex.