Předmluva

V létě roku 2005 mi jeden výrobce dýmek, Tom Eltang, řekl: „Měl bys napsat knihu o skandinávských výrobcích dýmek.“ „To bych chtěl,“ odpověděl jsem mu, „ale nemám na to teď zrovna čas. Jakmile ale půjdu další rok do důchodu, začnu s tím.“

Toto se odehrálo na jedné krásné letní party, která se konala na zahradě jiného výrobce dýmek, Boa Nordha. Tento slib jsem chtěl dodržet. Několik měsíců předtím, než jsem měl odejít do důchodu, se ale stala tragická věc. Hostitel tehdejší party a můj blízký přítel Bo Nordh tehdy zemřel. A protože Bo byl jeden z nejrespektovanějších a nejobdivovanějších výrobců dýmek své doby, cítil jsem silnou potřebu, téměř povinnost, napsat o něm knihu. Psaní druhé publikace jsem tedy na nějaký čas musel odsunout stranou. Na jaře roku 2008 pak byla publikována kniha s názvem Bo Nordh – výrobce dýmek. Hned poté jsem začal pracovat na této knize.

Moderní skandinávská výroba dýmek je něco jako pohádka, vývoj výroby je totiž naprosto úžasný. Samozřejmě, že se v ní můžeme setkat s mnoha vrcholy i pády a mnoho výrobců několikrát prošlo těžkými časy (pro některé z nich bylo dokonce obtížné najít si jinou práci, aby si vůbec vydělali na živobytí), většinou ale toto období strádání netrvalo dlouho. Při pohledu zpět o nějakých 50 let zjišťujeme, že jsme svědky úžasného vývoje. Já sám jsem se dokonce po určitý čas stal součástí tohoto vývoje. Vskutku velké privilegium.

Tato publikace pojednává o jednotlivých výrobcích, ne o celých společnostech. Každá výjimka ale potvrzuje pravidlo. Nemůžu například ignorovat roli společnosti Stanwell, která úzce spolupracovala s mnoha dánskými výrobci a měla tak obrovský vliv na rozvoj výroby ve Skandinávii. Další výjimku ještě tvoří stručná historie společnosti Larsen v Lillerhammeru v Norsku.

Bylo pro mě nesmírně důležité, abych si vytvořil přátelský vztah se všemi výrobci dýmek, o kterých ve své knize píšu. Je sice pravda, že s několika málo z nich jsem se nemohl setkat osobně. V takových případech jsem si ale vždy pohovořil aspoň s jejich příbuznými a přáteli, takže jsem získal o jejich práci poměrně dobré povědomí. Díky tomu jsem pak získal pocit, že s nimi mám takový vztah, jako kdybych je poznal osobně. Kvůli tomu, že jsem nemohl navázat potřebný vztah s několika známými výrobci, jsem o nich nakonec v této knize nic nenapsal. Jedná se o velké umělce, jejichž jména jsou známá především v USA – je to Preben Holm, Svend Axel Celius a Jørgen Larsen (dýmky Peter Stokkebye).

Když tvorba nějakého projektu zabere hodně času, říká se většinou, že to byla dlouhá cesta. V tomto případě bych ale spíš měl říct, že se jednalo o více krátkých cest. Protože žiju v jižní části Švédska, blízko Dánska, kde se nachází většina výrobců dýmek, byl jsem schopen hodně z nich jet navštívit vlakem nebo autem. Cestování mi ve skutečnosti zabralo strašně moc času, veškerá trápení ale rozhodně stála za to. Největší odměnou pak bylo setkat se se všemi těmi milými, štědrými a otevřenými lidmi, kteří byli ochotní odpovídat na všechny mé otázky a ukázat mi cokoliv, co jsem chtěl vidět. Mám pro ně i pro dýmky, které vyrábějí, obrovský obdiv. Tito lidé dokážou opravdu plně využít jak svou kreativitu, tak své dech beroucí dovednosti. Tato kniha je tedy chválou všech skandinávských výrobců.