Doutník Don Diego Aniversario Figurado

Vzhled: 5_hvezda
Dominikánský doutník barvy Colorado Maduro s bílým prstýnkem rámovaným zlatou barvou. Nápisy Handmade a Dominican Republic v případě tohoto výročního doutníku vyrobeného u příležitosti 40 let značky Don Diego nahrazuje napis Selección Suprema. Vůně nezapáleného doutníku tabáková, bez výraznějších podtónů.

Konstrukce doutníku: 4_hvezda
Tvar figurado / perfecto, délka 142mm, průměr 20mm. Krycí list Ekvádor Sumatra s jemně olejnatým povrchem a slabým žilkováním, vázací list Connecticut Broadleaf, náplň tvořená směsí dominikánského, peruánského a nikaragujského tabáku. Konstrukce perfektní. Prstýnek u tohoto kusu bohužel lehce přilepený ke krycímu listu, pro jistotu jsem jen nesundával před zahájením kouření. Po opatrném sejmutí prstýnku v průběhu kouření došlo k poškození krycího listu.

don_diego_anniversario_figurado_2


Tah: 5_hvezda
Ideální, kladoucí lehký odpor. Tah je nicméně hodně závislý na oříznutí doutníku, protože ořezáváme obě strany…

Kouř: 4_hvezda
Středně hustý, šedivý

Hoření: 5_hvezda
Zapálení snadné, rovnoměrné. Po dvaceti minutách začal doutník výrazněji prohořívat na jedné straně, nicméně po odstranění popela nebyl problém hoření srovnat

don_diego_anniversario_figurado_3


Chuť, aroma: 4_pul_hvezda
Zpočátku lehce nasládlá, vonící po kůži. V průběhu kouření se lehce rozvíjí chuť burských oříšků, která graduje ve druhé třetině. V závěru pak máme šanci ucítit náznak mandlí, ale jen lehoučce, jako polibek na rozloučenou….

Popel: 4_pul_hvezda
Šedivý, s tmavými, lehce se odchlipujícími se vločkami - přesto velmi dobře držící do délky 3 cm

Celkové hodnoceni:
 4_pul_hvezda

Don Diego Aniversario Figurado je vynikající doutník lehčí až střední síly, který určitě stojí za zkoušku a pravděpodobně si vás i snadno získá. Vypadá stylově, dobře hoří a humidoru se bude skvěle vyjímat.

Autor recenze: Alois Chumchal