Doutník Flor de Copan Belicosos

Vzhled: 5_hvezda
Tento doutník má délku 151 mm a tloušťku 22mm,  je tedy poměrně masivní. Doutník se bude líbit především těm, kteří mají v oblibě mohutnější  doutníky. Zabalen je do cedrové dýhy, kterou lze použít k zapálení. Je však nutné odstranit z ní všechny nálepky. Hedvábný krycí list Conecticut v odstínu colorado claro je opravdu precizně navinutý a nenajdete na něm žádné kazy či jiné estetické vady.

Konstrukce doutníku: 4_pul_hvezda
Doutník je vyroben v Hondurasu, kde se hned po Dominikánské republice vyrobí nejvíce ručně balených doutníků na světě. Již zmíněný krycí list pochází z Ekvádoru, vázací list Cubanito je zase z Hondurasu a jako náplň pak výrobci použili list z Hondurasu a Nikaragui. 

doutnik_flor_de_copan_2


Tah: 3_pul_hvezda
Pro většinu lidí je tah doutníku až příliš silný. Nejsilnější tah kuřák zaznamená především uprostřed doutníku, což může vést k nepříjemnému popálení jazyka.

Kouř: 4_hvezda
Po zapálení doutníku člověk snadno nabyde dojmu, že doutník téměř nehoří. Po několika centimetrech ale doutník začne produkovat hustý, až krémový kouř.

doutnik_flor_de_copan_3


Hoření: 3_hvezda
Se zapalováním doutníku mohou být kvůli jeho velkým rozměrům menší problémy. Dodaná cedrová dýha k jeho zapálení samotná nestačí a je potřeba použít sirky, nebo plynový zapalovač. Během kouření je dobré doutník pozorně sledovat, protože se stává, že začne více prohořívat uprostřed těla než na jeho krajích.

Chuť, aroma: 4_hvezda
Ze začátku kouření v chuti převažují dřevité tóny, později ale dřevitá chuť mizí a místo ní se objevuje jemná příchuť kešu oříšků, která vydrží až do samého konce. Na úplném závěru se navíc ještě přidá chuť oříškového mixu.

doutnik_flor_de_copan_4


Popel: 3_hvezda
Popel má šedivou barvu a má tendenci dost špinit, protože se drolí a nedá se s ním tedy téměř vůbec manipulovat.

Celkové hodnoceni: 4_hvezda
Tento doutník je určitě vhodný pro všechny, kteří mají rádi masivnější kousky. Zaujme především svou jemnou chutí kešu oříšků. Obsahem nikotinu se řadí do středně silné skupiny doutníků. Co se týče ceny doutníku, tak ta odpovídá jeho kvalitě. Není ani příliš vysoká, ani výrazně nízká. Jedinou vadou na doutníku je fakt, že je potřeba jej během kouření kontrolovat, aby hořel rovnoměrně po celém svém obvodu a ne jen uprostřed těla.

Autor recenze: Tomáš Koňařík