Péče o dýmky z mořské pěny

Za prvé, ta nejdůležitější věc u těchto dýmek je – snažte se ji neupustit. Mořská pěna je velmi křehká, proto je docela pravděpodobné, že by vaše dýmka pád na kuchyňskou podlahu nepřežila.
Za druhé, nedovolte, aby se v hlavičce vytvořil cake (k tomu vám pomůže důkladně vytřít zbytek veškerého popela pomocí zahnutého čističe dýmek po každém kouření). Pokud se ve vaší dýmce začne tvořit cake, pak ho velmi opatrně odstraňtě výhrubníkem.
Za třetí, pokud má vaše dýmka šroubovací spoje (což má většina dýmek z mořské pěny), otočte náustkem po směru hodinových ručiček, když jej odstraňujete; otáčení proti směru hodinových ručiček by mohl přeskočit závit, a pokud to budete dělat často, může to způsobit rozpadnutí závitů v troubeli.
Nakonec, mořská pěna je velmi absorpce schopný anorganický materiál a nevyžaduje ten samý „čas na odpočinek“ jako ho vyžadují dýmky z briaru. I tak byste měli nechat dýmku alespoň vychladnout a pořádně vyschnout předtím, než ji znovu naplníte a začnete opět kouřit.
Mnoho milovníků mořské pěny prohlašuje, že když chcete zajistit patřičné „zbarvování“ hlavičky, neměli byste ji nikdy během kouření držet holýma rukama. Je sice pravda, že je meerschaum citlivý na pot, ale je možná lepší mít dýmku z mořské pěny s nerovnoměrně zabarvenou hlavičkou než si projít takovými komplikacemi, při kterých byste museli například držet svou dýmku za náustek nebo ji kouřit v bílých rukavicích.